Fri frakt & retur till butik - Hemleverans - Leverans inom 2-5 dagar

Sparade produkter

Laddar favoriter...

Vi på Scorett får många frågor från våra kunder. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna med svar. Förhoppningsvis finns svaret på din fråga här, annars är du givetvis välkommen att kontakta oss här med dina frågor eller synpunkter.


Hur väljer ni på Scorettgruppen era leverantörer?

För oss är en hög produktkvalitet viktigt, men även leverantörens ansvarstagande spelar stor roll i valet av leverantör. Vi vill utvecklas tillsammans med de leverantörer som förstår våra kvalitetskrav, och som kontinuerligt arbetar för att förbättra miljö och arbetsförhållanden i fabrik. Vi utvärderar således våra leverantörer under arbetets gång. De leverantörer som överträffar våra förväntningar belönar vi med stabila och ökande ordervolymer.


Kontrollerar ni arbetsförhållanden på fabrikerna?

Scorettgruppen har upprättat en uppförandekod som är baserad på internationella rekommendationer, vilken finns att läsa i sin helhet här. Vi har inga egna fabriker utan producerar i våra leverantörers fabriker. Genom avtal med våra leverantörer gällande åtlydnad av uppförandekoden ställer vi krav på acceptabla arbetsförhållanden i fabrik. I dagsläget utför vi fabriksinspektioner i mindre skala. Vi avser dock och strävar mot att successivt öka frekvensen av dessa, då vi anser att det är genom de faktiska inspektionerna på plats som vi får möjligheten att få en inblick i och påverka fabriksarbetarnas verklighet. På så vis kan vi arbeta aktivt för en bra arbetsmiljö i de fabriker som producerar våra skor.


Hur många arbetar med hållbarhet på Scorettgruppen?

Alla anställda på Scorettgruppen, från inköpare till butikspersonal, bär ansvar för att minimera påverkan på miljö och människa. Vi arbetar även aktivt för att kunna ge våra leverantörer förutsättningar till en så bra produktion som möjligt, exempelvis genom god orderplanering. Ansvaret för att leda och koordinera hållbarhetsarbetet ligger hos vår hållbarhetsansvarige Sophie Arnesved, som är stationerad på huvudkontoret i Varberg.


I vilka länder har ni produktion?

Scorettgruppen äger inga egna fabriker, men vi har ett tätt samarbete med våra leverantörer och fabriker. Vi jobbar oftast direkt mot en fabrik som vi har valt med omsorg för att kunna möta våra krav. Vi väljer med fördel att producera i Europa då det kortar ledtiderna och underlättar det nära samarbetet. Våra huvudsakliga produktionsländer är Portugal, Spanien, Italien, Kina och Indien. Se vår leverantörslista här.


Arbetar Scorettgruppen i länder som har ett tveksamt rykte när det gäller arbetsförhållanden och miljö, exempelvis Kina?

Ja, vi arbetar även med kinesiska leverantörer. Vi är medvetna om problematiken i Kina, och har därför valt att ha färre kinesiska leverantörer. Här jobbar vi med större volymer, vilket underlättar vår påverkan till förändring på fabrik.


Förekommer det barnarbete i era fabriker?

Barnarbete är idag lyckligtvis sällsynt i skofabriker. Vi accepterar inte barnarbete, genom vår uppförandekod ställer vi således krav på att inget barnarbete får förekomma. Våra produktionsansvariga gör både spontana och planerade besök, samt vår hållbarhetsavdelning utför kontroller i fabrik. Skulle vi finna att våra krav inte uppfylls tas en åtgärdsplan fram omgående.


Betalar ni levnadslöner till fabriksarbetarna?

Eftersom att Scorettgruppen inte äger egna fabriker betalar vi inga löner till fabriksarbetarna direkt. Vi ställer dock krav på att lönerna hos våra leverantörer är levnadslöner.


Vad händer om en fabrik bryter mot uppförandekoden?

Vi accepterar inte avvikelser mot uppförandekoden, men vi avslutar inte samarbetet automatiskt om detta skulle ske. Istället försöker vi förstå de bakomliggande orsakerna, för att tillsammans med leverantören kunna arbeta fram en handlingsplan. Ser vi att viljan finns hos leverantören att arbeta tillsammans med oss för förbättrade arbetsförhållanden fortsätter vi samarbetet, och följer upp handlingsplanen.


Hur garvas Scorettgruppens läder?

Lädergarvning kan vara en problematisk produktion, både för miljö och människa om det inte görs på rätt sätt. Vi är medvetna om problematiken och väljer därför ackrediterade garverier som leverantörer av vårt läder. Vi accepterar inte läder från garverier där vattnet släpps ut utan rening, eller där arbetarna inte har tillgång till tillräcklig skyddsutrustning. Flertalet av våra garverier är LWG-certifierade, vi har även påbörjat kontroller av garverierna i enlighet med vår uppförandekod samt en utarbetad checklista för garverikontroller. Vår garverilista finns att läsa här.


Hur garanterar ni att det inte finns några skadliga kemikalier i era produkter?

Vi ställer krav på att våra produkter ska tillverkas under hälsosamma förhållanden i fabrik. Vi ställer även krav på att rådande EU-lagstiftning för kemikalier följs. Vår kemikalierestriktionslista går även i vissa fall utöver lagen, då vi månar om både människa och miljö. Som verifikation på att våra krav följs gör vi slumpvis testning på kemikalieinnehåll, och begär i specifika fall in kompletterande prover från leverantör.


Vad är det för material i er Läeder by Nature-kollektion?

Vi använder oss av vegetabiliskt garvat läder, alternativt krom- och tungmetallfritt läder. För dessa skor väljer vi helst en sula av naturgummi eller återvunnet material. I skotillverkningen kräver vi att vattenbaserat lim används i en så stor utsträckning som det är möjligt. Vår tanke med Läeder by Nature-kollektionen är att erbjuda våra kunder produkter med hög modegrad, och samtidigt en möjlighet att göra ett mer miljömedvetet val. Vi arbetar aktivt med att stegvis förbättra både vår kunskap och våra krav på ingående material och tillverkningsprocess, i syfte att fortsätta utvecklingen mot så miljövänliga produkter som möjligt.


Varför byter inte Scorettgruppen allt läder till kromfritt?

Det finns tre huvudsakliga typer av garvningar; krom, vegetabilisk och syntetisk. Dessa olika garvningar medför olika egenskaper till lädret. Kromgarvningen är fortfarande den typen av garvning som ger det ultimata, mjuka skolädret som blir tåligt och håller länge. Kromgarvning bör inte ses som ett problem för miljön så länge som det görs på ett bra garveri. Därför väljer Scorettgruppen garverier med omsorg, inga förorenade utsläpp får således förekomma.

Den vegetabiliska garvningen görs med extrakt från bark, det blir ett hårdare läder som passar bra till exempelvis skosulor.

Den syntetiska garvningen, även kallad kromfri garvning, är ett bra komplement när ett kromfritt alternativ efterfrågas. Den blir mjuk som kromgarvat läder, men den är svårare att vårda för en lång livslängd.

För att bemöta efterfrågan erbjuder Scorettgruppen således kromfritt i vissa kollektioner. Vi väljer dock att ha kvar kromgarvat läder i majoritet, då vi erfar att skorna får en mycket lång livslängd när de tas om hand på rätt sätt.


Är inte krom skadligt?

Kromgarvningen görs med krom III, det är inte skadligt för den som har på sig skorna. Så länge rätt skyddsutrustning används i garvningen, samt vattnet renas innan utsläpp är det inte heller skadligt i produktion. Krom III förknippas ofta med krom VI, krom VI är cancerframkallande och förbjudet i EU. Krom VI används inte alls vid kromgarvning. Dock kan krom III omvandlas till krom VI om lädret inte garvas på ett bra garveri som har kunskap om processen. Det finns väl utarbetade metoder för att krom VI inte ska uppstå, varför valet av garveri är mycket viktigt för oss som skoaktör.


Hur arbetar Scorettgruppen med djurskydd?

Vi arbetar främst med läder och mocka som är animaliska material. Det läder och mocka som vi använder är restprodukter ifrån livsmedelsindustrin, materialen är i detta hänseende biprodukter som hade kasserats om det inte hade tagits tillvara på och förädlats genom garvning. God djurhållning är viktigt för oss, vi har därför en animalisk policy baserad på De Fem Friheterna (EU Farm Animal Welfare Council). Vi har även skrivit under Fur Free Retailers överenskommelse om en pälsfri handel.


Vad innehåller skovården?

Vi jobbar med de mest miljövänliga formlerna inom skovård som finns tillgängligt. Vårt impregneringsspray är fritt från PFAS (fluorkarboner), vi har även så mycket naturliga ingredienser som möjligt i skovården utan att tumma på funktionen. Vi följer kontinuerligt utvecklingen, och byter successivt ut formlerna mot bättre alternativ. Här finner du innehållsförteckningen för skovårdsprodukterna.


Vad är REUSE?

REUSE är en kollektion av tidigare använda dam- och herrskor som tas fram och rustas upp för dig som värnar om hållbarhet, eller börjar få upp ögonen för det cirkulära tänket. Vår egen skomakare på huvudkontoret i Varberg ger skorna den kärlek de behöver för att användas på nytt och leva längre. Detta inkluderar putsning, impregnering samt lagning vid behov. Med REUSE får du en sko som är unik i sitt slag. En sko som får chans att vandra vidare ett tag till, samtidigt som du själv blir ett föredöme för en mer hållbar konsumtion. Kollektionen finns att köpa exklusivt online.


Vad händer med skorna som läggs i Shoe Reuse-boxen?

Vi har tagit fram vår SHOE REUSE-box för att uppmuntra till återanvändning, detta enligt vår vilja och strävan mot att skor inte ska bli till avfall i ett för tidigt skede. De skor som är i fint skick och av god kvalitet går till Scorettgruppens egna REUSE-program, där de rustas upp för en förlängd livslängd. Resterande skor går till återanvändning via den svenska biståndsorganisationen Human Bridge. Läs mer om Shoe Reuse-boxen här.


Varför tar scorett.se betalt för frakt och returer?

E-handeln med fria frakter och returer har en negativ påverkan på miljön. Den främsta anledningen är att de fria frakterna och returerna medför att många kunder överbeställer varor för att sedan returnera dem. Den genomsnittliga andelen returer i Sverige ligger idag på 22%. Vi tar därför betalt för frakt och returer i syfte att motverka samt reducera överbeställningar. Vi erbjuder även fri frakt och retur till våra butiker, fördelen är då att beställningar samfraktas med butikens ordinarie leverans, och att du som kund får personlig service gällande hur du tar hand om dina skor på bästa sätt.

0 träffar.

Bli vår solemate!

Som medlem i Club Solemate håller du dig uppdaterad med de senaste nyheterna, får tillgång till exklusiva kampanjer och bonuspoäng på allt du handlar. Som välkomstgåva ger vi dig 15% Rabatt på ett köp.

Bli medlem
01 Primary (Vertical)/Colour/Dark background/Swish_Logo_Primary_Dark-BG_SVGCreated with Sketch.

Scorett är en av Sveriges största butikskedjor för skor i butik och skor online. Vi prioriterar hög kvalitet och erbjuder skor som är noggrant utvalda. I vårt breda sortiment hittar du skor för olika tillfällen och stilar. Vi värnar dessutom om komfort när det gäller skor. Vi tycker att det är viktigt med skor som har bra passform och som har sulor med dämpning för att minska risken för fotproblem och ge dig en bekväm upplevelse hela dagen. Det fantastiska med skor är att du kan uttrycka din personliga stil. Här hittar du trendiga och klassiska damskor, herrskor och barnskor för varje tillfälle. Vi erbjuder även ett sortiment av skovård, skotillbehör, accessoarer och kläder för dam och herr. Som första skokedja i Sverige har vi även ett heminredningssortiment. Vår personal är kunnig och vår kundservice har vi fått utmärkelser. Hos oss kan du vara säker på att få svar på dina frågor och få hjälp med att hitta rätt skor för dina behov.