Shoe tossing

Du har säkert sett fenomenet utan att riktigt veta vad det betyder. Ett par ihopknutna skor som hänger och dinglar från en ledning, gatlykta eller i en trädkrona. Här försöker vi reda ut den urbana myten shoe tossing. 

Det finns många förklaringar till varför ett par skor knyts ihop och kastas över närmaste ledning. Vad som egentligen är den absoluta sanningen bakom shoe tossing, eller shoefiti som det också kallas, tvistar de lärde. Allt beror på var i världen eller i vilken stadsdel du befinner dig. Som så mycket annat så sägs fenomenet i alla fall ha uppstått i USA. Vanligtvis är det sneakers som når de högre höjderna, men även andra typer av skor kan föräras med en flygtur. 

VISSA HÄVDAR ATT skokastarseden uppstod i den amerikanska armén som en del av riten när man var klar med
den grundläggande utbildningen eller lämnade sin tjänst. Kängorna skulle då även målas i orange eller någon annan iögonfallande färg. I många fall har skorna hamnat där de hänger som ett elakt practical joke mot skolkompisar eller någon annan man vill jävlas med. I Los Angeles uppfattas de hängande skorna som en indikation på att droger säljs i området eller att du nu befinner dig i en gängkontrollerad stadsdel. Mindre kontroversiella förklaringar är att de dinglande dojorna är ett tecken på slutet av en skoltermin eller ett stundande bröllop.

I VISSA KVARTER är de hängande skorna en hyllning till någon som dött. Skorna ska då även ha tillhört den avlidne. Skrockfulla menar att när den avlidnes ande återvänder så kommer hen att vandra runt där uppe, mitt emellan jordelivet och himlen. Är man vidskeplig kan man även slänga upp ett par skor utanför sitt eget hus för att hålla onda andar och spöken på avstånd.

EN LITE TRÅKIGARE förklaring är helt enkelt att personer svingar upp skor som de inte längre vill ha, eftersom de är utnötta, obekväma eller inte passar. Eller som ett försök att lämna ett avtryck och smycka sin omgivning.