VISAR 1-24 (102)1 2 3 ... 5 Sista 100 per sida

Guide: Välj rätt vandringsskor

så väljer du rätt vandringsskor

Att välja rätt vandringsskor kan vara svårt. Ibland är rejäla vandringskängor som är designade för att tåla hög belastning det rätta valet, och andra gånger kan det räcka med ett par vandringsskor som fokuserar på stabilitet. Dina fötter ska må bra såväl under som efter en lång tur. Vi guidar dig till att välja rätt skor för dina utomhusaktiviteter.

 

 

Så väljer du vandringsskor 

Det första du behöver tänka på är vilken miljö du ska vistas i. Vilken typ av terräng ska du vandra i? Är det enkla stigar där ytan är jämn och fast eller är det ojämna stigar med teknisk terräng som i bergen eller i allmänt kuperat landskap? Ska du vandra i obanad terräng där stigarna är ojämna med lösa stenar? Ju mer teknisk terräng, desto styvare bör sulan på dina skor vara för att ge tillräcklig stabilitet.

En annan sak att ha i åtanke är längden på dina utfärder. Kommer du ha med dig en tung ryggsäck packad för flera dagar så behöver du stadiga, mer stötdämpande vandringskängor än om du bara bär packning för en dagstur. Hur är klimatet du ska vandra i? Ska du vandra i torrt väder kan det vara skönt med ett par ventilerande skor. Är det däremot våta underlag ska du köpa ett par vandringskor som har membran av Sympatex eller Gore-Tex vilket gör skorna 100% vattentäta.

.

Vandringsskor eller vandringskängor?

Vandringskängor med högre skaft lämpar sig i kuperad och våt terräng, eller om du bär tungt på ryggen. De passar exempel perfekt för många fjällvandrare. Låga eller mellanhöga vandringsskor är bra om du går längst väl underhållna vandringsleder, eller med mindre packning. Då behöver du nämligen inte lika mycket stöd för vristerna. Fördelen med låga vandringsskor är framför allt att de luftar bättre och är lättare. En mjukare sko gör att din fot kan röra sig på ett naturligt sätt och kommer göra dig mindre trött. Vare sig du väljer skor eller kängor ska de kunna ge stöd och grepp, transportera fukt och ventilera under varma sommardagar eller låga utfärder.

 

 

Rätt passform är viktigt

Storleken på dina vandringsskor är viktigt – du behöver ha minst en centimeter framför den längsta tån med strumpa på foten. Det är viktigt att du känner efter så att skorna ger ordentligt vristgrepp och hälgrepp, som gör att du slipper skav. Skorna ska ha en bra passform och sluta om runt foten, så att fotmusklerna kan slappna av. Naturligtvis måste även skorna även ge stöd för hålfoten. Vissa märken tillverkar skor som är lite bredare i modellen, andra som är lite smalare. Se till att du hittar rätt sko för just din fot. Besök gärna din närmsta butik så kan vår personal hjälpa dig. 

Det är viktigt att skosulan gör sitt jobb. Sulan på en vandringskänga ska vara böjlig, stabil och ha ett grovt mönster som ger bra grepp på lösa, mjuka och blöta underlag. Du ska inte känna vassa stenar genom sulan och foten ska inte behöva jobba i onödan när underlaget är knaggligt. Om du går mycket i obanad terräng är det bra om skorna har låg profil, så att hälen ligger nära marken. Det minskar risken för att du trampar snett och vrickar foten.

 

Glöm inte bort att gå in dina vandringsskor

Vandringsskor behöver vara ordentligt ingångna innan du ger dig ut på en längre tur. Då undviker du onödiga problem som skavsår och tryck, som lätt kan förstöra även den trevligaste vandringsdag. Tänk också på att strumpvalet är viktigt för komforten. Bomull fungerar inte på vandring, kvalitetsstrumpor i ull eller syntet är att föredra. Använd alltid dubbla lager för att undvika skav - ullstrumpa närmast foten och sedan ett par vanliga stumpor ovanpå. Om du använder ortopediska iläggssulor, glöm inte att prova dem med skorna. Det gör skillnad i både volym och längd.

:

Våra vandringsskor

Vi på Scorett erbjuder skor för en aktiv fritid. Hike och vandring blir så mycket trevligare med funktionella kängor och vandringsskor med snygg design. Kanske har du en nyfunnen passion för friluftsliv, eller har du redan bestigit alla världens berg? Vi har någonting för dig i vilket fall. Här hittar du vandringskängor och vandringsskor till hela familjen från välkända varumärken som Graninge, Canada Snow, Skechers, Merrell, Dolomite och Ecco.

Damskor Herrskor