Fri frakt & retur till butik - Hemleverans - Leverans inom 2-5 dagar

Sparade produkter

Laddar favoriter...

Guide: Välj rätt vandringsskor

Att välja rätt vandringsskor kan vara svårt. Ibland är rejäla vandringskängor som är designade för att tåla hög belastning det rätta valet, och andra gånger kan det räcka med ett par vandringsskor som fokuserar på stabilitet. Dina fötter ska må bra såväl under som efter en lång tur. Vi guidar dig till att välja rätt skor för dina utomhusaktiviteter.


Så väljer du vandringsskor

Det första du behöver tänka på är vilken miljö du ska vistas i. Vilken typ av terräng ska du vandra i? Är det enkla stigar där ytan är jämn och fast eller är det ojämna stigar med teknisk terräng som i bergen eller i allmänt kuperat landskap? Ska du vandra i obanad terräng där stigarna är ojämna med lösa stenar? Ju mer teknisk terräng, desto styvare bör sulan på dina skor vara för att ge tillräcklig stabilitet. En annan sak att ha i åtanke är längden på dina utfärder. Kommer du ha med dig en tung ryggsäck packad för flera dagar så behöver du stadiga, mer stötdämpande vandringskängor än om du bara bär packning för en dagstur. Hur är klimatet du ska vandra i? Ska du vandra i torrt väder kan det vara skönt med ett par ventilerande skor. Är det däremot våta underlag ska du köpa ett par vandringskor som har membran av Sympatex eller Gore-Tex vilket gör skorna 100% vattentäta.

https://www.scorett.se/pub_docs/files/scorett_shoes-and-trends_TextImageBox_vandring_aw23_01.jpg

Vandringsskor eller vandringskängor?

Vandringskängor med högre skaft lämpar sig i kuperad och våt terräng, eller om du bär tungt på ryggen. De passar exempel perfekt för många fjällvandrare. Låga eller mellanhöga vandringsskor är bra om du går längst väl underhållna vandringsleder, eller med mindre packning. Då behöver du nämligen inte lika mycket stöd för vristerna. Fördelen med låga vandringsskor är framför allt att de luftar bättre och är lättare. En mjukare sko gör att din fot kan röra sig på ett naturligt sätt och kommer göra dig mindre trött. Vare sig du väljer skor eller kängor ska de kunna ge stöd och grepp, transportera fukt och ventilera under varma sommardagar eller låga utfärder.

https://www.scorett.se/pub_docs/files/scorett_shoes-and-trends_TextImageBox_vandring_aw23_03.jpg

Rätt passform är viktigt

Storleken på dina vandringsskor är viktigt – du behöver ha minst en centimeter framför den längsta tån med strumpa på foten. Det är viktigt att du känner efter så att skorna ger ordentligt vristgrepp och hälgrepp, som gör att du slipper skav. Skorna ska ha en bra passform och sluta om runt foten, så att fotmusklerna kan slappna av. Naturligtvis måste även skorna även ge stöd för hålfoten. Vissa märken tillverkar skor som är lite bredare i modellen, andra som är lite smalare. Se till att du hittar rätt sko för just din fot. Besök gärna din närmsta butik så kan vår personal hjälpa dig.

https://www.scorett.se/pub_docs/files/scorett_shoes-and-trends_TextImageBox_vandring_aw23_04.jpg

Skosulan ska göra sitt jobb

Det är viktigt att skosulan gör sitt jobb. Sulan på en vandringskänga ska vara böjlig, stabil och ha ett grovt mönster som ger bra grepp på lösa, mjuka och blöta underlag. Du ska inte känna vassa stenar genom sulan och foten ska inte behöva jobba i onödan när underlaget är knaggligt. Om du går mycket i obanad terräng är det bra om skorna har låg profil, så att hälen ligger nära marken. Det minskar risken för att du trampar snett och vrickar foten.

https://www.scorett.se/pub_docs/files/scorett_shoes-and-trends_TextImageBox_vandring_aw23_02.jpg

Gå in dina vandringsskor

Vandringsskor behöver vara ordentligt ingångna innan du ger dig ut på en längre tur. Då undviker du onödiga problem som skavsår och tryck, som lätt kan förstöra även den trevligaste vandringsdag. Tänk också på att strumpvalet är viktigt för komforten. Bomull fungerar inte på vandring, kvalitetsstrumpor i ull eller syntet är att föredra. Använd alltid dubbla lager för att undvika skav - ullstrumpa närmast foten och sedan ett par vanliga stumpor ovanpå. Om du använder ortopediska inläggssulor, glöm inte att prova dem med skorna. Det gör skillnad i både volym och längd.

https://www.scorett.se/pub_docs/files/scorett_shoes-and-trends_TextImageBox_vandring_aw23_05.jpg

Högkvalitativa vandringsskor

Vi på Scorett erbjuder skor för en aktiv fritid. Hike och vandring blir så mycket trevligare med funktionella kängor och vandringsskor med snygg design. Kanske har du en nyfunnen passion för friluftsliv, eller har du redan bestigit alla världens berg? Vi har någonting för dig i vilket fall. Här hittar du vandringskängor och vandringsskor till hela familjen från välkända varumärken.

    Bli vår solemate!

    Som medlem i Club Solemate håller du dig uppdaterad med de senaste nyheterna, får tillgång till exklusiva kampanjer och bonuspoäng på allt du handlar. Som välkomstgåva ger vi dig 15% Rabatt på ett köp.

    Bli medlem

    Scorett är en av Sveriges största butikskedjor för skor i butik och skor online. Vi prioriterar hög kvalitet och erbjuder skor som är noggrant utvalda. I vårt breda sortiment hittar du skor för olika tillfällen och stilar. Vi värnar dessutom om komfort när det gäller skor. Vi tycker att det är viktigt med skor som har bra passform och som har sulor med dämpning för att minska risken för fotproblem och ge dig en bekväm upplevelse hela dagen. Det fantastiska med skor är att du kan uttrycka din personliga stil. Här hittar du trendiga och klassiska damskor, herrskor och barnskor för varje tillfälle. Vi erbjuder även ett sortiment av skovård, skotillbehör, accessoarer och kläder för dam och herr. Som första skokedja i Sverige har vi även ett heminredningssortiment. Vår personal är kunnig och vår kundservice har vi fått utmärkelser. Hos oss kan du vara säker på att få svar på dina frågor och få hjälp med att hitta rätt skor för dina behov.