Så lyckas du med skovården och förlänger skornas livslängd

Skovårdstips från Scorett. Shoppa skovårdsprodukter

Ge dina skor den omsorg de behöver med rätt skovård – och de håller längre! Här nedan kan du ta del av vår skomakare Lailas bästa råd när det kommer till att ta hand om skor. Förutom skovårdstips har vi samlat Lailas rekommendationer på skovårdsprodukter längst ner i artikeln, för att du ska få chans till en god skovårdsrutin!

Tänk på att varje sko är unik, och att vård av skor kan skilja sig åt. Känner du dig osäker på vad som lämpar sig bäst för just dina skor, eller är intresserad av att ta del av ytterligare tips kring skovård? Välkommen in till närmaste Scorettbutik så hjälper vi dig! 

Grundlig skorengöring

Beroende på hur mycket du använder dina skor bör du unna dem en grundlig rengöring minst varje säsong. Detta är särskilt bra om skorna har blivit utsatta för mycket salt eller smuts, samt för att avlägsna eventuell gammal skokräm. Rengör dina skor med skorengöring/cleaner för att ta bort all smuts. Till lackskor finns lack polish som ger skorna extra glans.

Skydda skorna med ett Protector Spray

För att skydda dina skor mot väta och smuts kan du behandla dem med en Protector, protecter används till mocka, nubuck och textil - ej släta skinn. Värnar du om hållbarhet är ett extra hett tips att kolla in Scoretts egen Protector som är 100% biologiskt nedbrytningsbart och fritt från fluorkarboner (PFAS), sprayen finns i en butik nära dig!

Använd skoblock

Skoblock sträcker ut rynkor och veck på skornas samt dess sulas insida och utsida. På så sätt håller skorna formen, blir mer bekväma att gå i och bevaras längre. Skoblock i cederträ kommer med särskilt bra fördelar då de snabbt absorberar fukt och håller skon fräsch tack vare materialets antibakteriella egenskaper. På så vis minskar du risken för sprickor och försämringar hos dina skor.

Använd skospray/refresher

Vill du fräscha upp dina skor och få bort eventuell dålig lukt? Då kan en skospray/refresher komma väl till hjälp! En shoe refresher har en speciellt utvecklad formula för att fräscha upp alla typer av skor på både in- och utsidan. Dessa sprayer motverkar även bakterier utan att försämra skons andningsförmåga.

Vård med läderbalsam och skokräm/vax

Har du ett par skinnskor eller accessoarer med detaljer i skinn gör du dem gott genom att vårda dem med ett läderbalsam/Balm cirka en gång i månaden. Det kan även vara en bra idé att vårda dina skor med Novita vaxbaserade skokräm med jämna mellanrum, beroende på hur de har använts.