Ta hand om dina textilskor och sneakers

Om du rengör, vårdar och fräschar upp dina textilskor och sneakers kan de leva mycket längre - så ge dem lite kärlek och omtanke med jämna mellanrum. Nedan förklarar vår skomakare Laila steg för steg hur du på bästa sätt tar hand om dina textilskor och sneakers. 
Steg 1: Rengör dina textilskor och sneakers

 

Börja med att ta ur skosnören och borsta bort ytlig smuts med en skoborste. Var noga vid veck och kanter. Applicera sedan rengöringsgel med en lätt fuktad rengöringsduk och rengör. Skölj sedan duken och torka bort rengöringen. För sneakers kan du rengöra skorna med the quick wipe. Låt dina skor sedan torka i rumstemperatur med skoblock. 

 

 


Steg 2: Vårda dina textilskor och sneakers

 

När dina skor har torkat ska du vårda dina skor med spray eller vårdande vax. För textilskor använd protector spray. För sneakers i läder eller med mockadetaljer ska du istället använda ett tunt lager av läderbalsam eller mockabalsam som vårdar och impregnerar. Tänk på att en brun sko ska ha brun balsam och en svart sko ska ha ett svart balsam. Ett neutralt balsam lämpar sig till en vit/creme färgad sko. Använder du ett neutralt balsam till en svart sko kan det uppstå en grå dimma. 

 

 

Steg 3: Skydda dina textilskor och sneakers

 

Sist men inte minst är det viktigt att du skyddar dina textilskor och sneakers. Detta genom att använda impregneringsspray. Det ger ett optimalt skydd mot väta utan att påverka andningsförmågan. Spraya hela skon rikligt med impregnerinsspray från cirka 20 cm avstånd. Låt skorna torka innan användning, helst med skoblock i.  

 

 

 

Steg 4: Fräscha upp dina textilskor och sneakers

 

Vill du fräscha upp dina skor snabbt och enkelt? Genom att lägga i the freshmaker över natten så fräschar du upp dina skors insida, då dessa absorberar fukt och dålig lukt. För att snabbt och enkelt få dina skor vita igen kan du använda superwhite, som fungerar lika bra på textil, skinn och gummisulor.

 

 

 

Passande skovård