Guide: Så mäter du barnens fötter

Barnens fötter växer fort och det kan vara svårt att hitta rätt skor. Här kommer våra generella tips på hur du ska gå tillväga och vad man bör tänka på kring barnfötter och barnskor

 

Mät fötterna

Låt barnet ställa sig med båda fötterna på ett pappersark. Kanten på pappret och hälens baksida ska röra vid väggen. Rita sedan en linje framför barnets längsta tå. Det är viktigt att barnet står upp och att du mäter båda fötterna då de kan skilja sig åt något. 

 

Storleksguide barnskor

Observera att varje varumärke har egna måttlistor och vår storleksguide kan endast ses som en riktlinje. Vissa varumärken har egna storleksguider på sina hemsidor.

    Fotlängd (mm) Storlek (EU)
    115 18
    120 19
    125 20
    130 21
    135 22
    140 23
    145 24
    155 25
    160 26
    165 27
    170 28
    180 29
    185 30
    190 31
    195 32
    205 33
    210 34
    215 35
    220 36

 

 

Hur mycket större än foten ska skon vara?

För bästa passform ska den nya skon vara lite större än barnets fot. För att underlätta har vi samlat våra riktilnjer nedan.

    Modell Hur mycket större?
    Sneakers ca 1 cm
    Sandaler ca 1 cm
    Gummistövlar ca 1,5 cm
    Vinterkängor ca 1,5 cm
    Vandringsskor ca 1-1,5 cm

 

 

Vanliga frågor om mätning av barnfötter

 1. Hur ofta ska man mäta barnens fötter?
  Barns fötter kan växa så mycket som 5 mm på en månad. Därför är det viktigt att mäta barnens fötter med jämna mellanrum. Ett par för små eller för smala skor kan i västa fall skada foten eftersom att skelettet fortfarande växer och formas i ung ålder. Förlita dig därför inte på att barnet säger till när skon blivit för liten. 

 2. Hur snabbt växer fötterna?
  1-2 år gammal: 20 mm/år
  2-3 år gammal: 15 mm/år
  3-11 år gammal: 10 mm/år

 3. När är det dags att byta till en större storlek?
  Vi rekommenderar dig att gå upp en storlek när det är mindre än 5 mm kvar framför tårna. För varje steg man tar rör sig foten och man bör därför ha en gångmån på 5 mm för att undvika att tårna slår i framkant av skon.

 4. Varför ska man inte ärva barnskor?
  Ett par begagnade barnskor har ett normalt slitage som innebär att yttersulan är snett sliten efter det barn som använt skorna tidigare. Om ditt barn ärver skor som är anpassade efter ett annat barns gång, kan det i värsta fall innebära belastningsskador i fötter, knän och höfter eftersom den nya ägaren till skorna går på ett annat sätt.

 

 

Ladda ned vår mätsticka! 

Om du är osäker på vilken storlek du ska välja så är du varmt välkommen in till någon av våra butiker så kan vår kunniga personal hjälpa dig att hitta rätt skostorlek. 

Du kan även ladda ner vår digitala mätsticka och skriva ut hemma om du vill mäta barnens fötter i lugn och ro. Här beskriver vi i fyra enkla steg hur du går tillväga för att ta reda på vilken skostorlek barnet har. 

.

 

Våra barnskor

Vi på Scorett erbjuder fina barnskor med hög kvalitet för alla väder. Vi har ett brett sortiment från flera kända varumärken, som t.ex. populära Kavat, Leaf, Adidas och Viking. Vilken blir ditt barns favorit?

Shoppa här