Ta hand om dina skor i skinn och läder

När ett läder eller skinn ska användas i skor så garvas de först för att bli slitstarka och följsamma mot huden. Fördelarna med läder är att de formar sig skönt efter foten samt klarar av de flesta väder om skorna sköts rätt. Nedan förklarar vår skomakare Laila steg för steg hur du på bästa sätt tar hand om dina skor i skinn och läder. 

 

 

Steg 1: Rengör dina skinn- och läderskor

 

Beroende på hur mycket du använder dina skor bör du unna dem en grundlig rengöring minst varje säsong. Börja med att ta ur skosnören och borsta bort ytlig smuts med en skoborste. Var noga vid veck och kanter. Applicera sedan rengöringsgel med en lätt fuktad rengöringsduk och rengör. Skölj sedan duken och torka bort rengöringen. Låt dina skor sedan torka i rumstemperatur med skoblock. Skoblock sträcker ut rynkor och veck på skorna samt dess sulas insida och utsida. På så sätt håller skorna formen, blir mer bekväma att gå i och bevaras längre. Skoblock i cederträ kommer med särskilt bra fördelar då de snabbt absorberar fukt och håller skon fräsch tack vare materialets antibakteriella egenskaper. 

 

 


Steg 2: Vårda dina skinn- och läderskor

 

Fettat skinnVårda och skydda med ett shoe wax, ta extra vid sulkanten. Efter torktid bör du putsa upp skorna med skoborste och putsduk till önskad glans.

Släta skinnVårda skon med vaxbaseradeskokräm i passande färg, eller neutralt balm. Efter torktid bör du putsa upp skorna med skoborste och putsduk till önskad glans.

Blanka skinnVårda skon med ett vaxbaserade skokräm, detta vårdar alla ömtåliga läder.

 

 

 

Steg 3: Skydda dina skinn- och läderskor

 

(Gäller ej slätat läder) Sist men inte minst är det viktigt att du skyddar dina skor i skinn och läder. Detta genom att använda impregneringsspray. Det ger ett optimalt skydd mot väta och smuts utan att påverka andningsförmågan. Spraya hela skon rikligt med impregneringsspray från cirka 20 cm avstånd. Låt skorna torka innan användning, helst med skoblock i. 

 

 

 

 

Passande skovård